38 млн. лева. Толкова отделя държавата за всичките ни 54 спортни федерации. Част

...
38 млн. лева. Толкова отделя държавата за всичките ни 54 спортни федерации. Част
Коментари Харесай

Как държавата разпределя 38 млн. лв. между 54 спортни федерации

38 млн. лв.. Толкова отделя страната за всичките ни 54 спортни федерации. Част от тях обаче не получават държавни дотации. В това число и олимпийски спортове. Един от най-важните критерии за установяване на сумата, която федерацията получава са спортните резултати от предходни години. Така най-вече средства се отделят за борба, художествена гимнастика, волейбол и лека атлетика. В годината, в която Нургюл Салимова стана втора в света, обаче, федерацията по шах не получи никакви държавни средства. Причината – федерацията е получила лиценз преди по-малко от година.

 
Субсидията през последните 5-6 години от старите федерации, беше в границите на 80 хиляди лв., с календара който имаме сега, тя би била извънредно незадоволително.
Васил Антонов – ръководител федерация по шах

На международната купа по шахмат Нюргюл заплати със лични средства разноските за надпреварата. Според председателя на федерацията често съществени споносори в шаха са родителите на шахматистите.

„ Ясно е, че едно дете на 6,8, 12 години то не е единствено, то е с родители, там би трябвало да участва треньор, ръководител на клуб, тъй че ние търсим облекчения в тази тенденция “, добави Антонов.

Олимпийски спорт като триатлона също не получава дотация. в този случай повода е, че през 2015 година лицензът на спортната федерация е лишен. Защо - от министерството на младежта и спорта не ни дадоха отговор.

 
Като гръм, от ясно небе 2015 година, откакто федерацията реализира едно от най-хубавите си представяния, финансиране беше спряно. 2016г. също за Европейското състезание. Като имахме утвърждение от министерството да кандидатстване за шампионата също не получихме никакво финансиране.
Емил Стойнев – ръководител на БФ „ Триатлон “

Средствата, които отделя страната за акробатика, са едвам 423 лв. дневно.

„ Колегите ни от олимпийските спортове, те имат едно съревнование, което в действителност е доста значимо, само че не желаеме и да подценяват неолимпийските спортове, тъй като наемите на залите, разноските на един спорт дали олимпийски или неолимпийски са едни и същи “, споделя Недко Костадинов – ръководител на БФ по Акробатика.

Част от акробатите покриват разноските по надпреварите си със лични средства.

 
Почти всяка година се постанова, когато ние сме домакини, имаме типове от по-малките ни възрасти, които не се покриват от министерството по този начин или другояче и състезателите пътуват за лични разходи. Преди години имахме случай – нашата мъжка двойка станаха европейски първенци и това беше огромен триумф и надлежно УС на федерацията реши да възвърне всички разходи на състезателите, без значение от това, че те не се покриват от министерството на спорта.
Недко Костадинов – ръководител на БФ по Акробатика

А за Милица, Григор и Калина огромните съревнование занапред предстоят.

„ Аз се занимавам от 6 години и фантазията ми е да отида на огромно съревнование, европейско или международно и да съм на стълбичката “, споделя Милица. „ Мечтата ми е да изляза на огромна сцена европейско или международно и да сграбчи орден по опция злато “, споделя Григор. „ Мечта ми е да се изявя задоволително добре, че да стига до стълбичка или най-малко до край “, добавя калина.

Федерацията по хокей на лед е на 70 години, само че в този момент първа година съумява да получи финансиране от страната.

 
Около 400 хиляди лв., които са по-голямата част от тях са за лед за Зимния замък на спорта, т.е. отново голяма помощ, само че е най-вече за наем въз основата. От тези 400 хиляди бяха отпуснати 30 хил за екипировка, ние имаме сега 5 национални тима, би трябвало да ги разпределим, като един чифт кънки коства 1000 лв..
Мартин Миланов – БФ Хокей на лед

Засега не всеки би могъл да си разреши да тренира хокей на лед, все пак състезателите ни демонстрират резултати.

„ Хокеят е магия и доста притегля децата и с помощта на това имаме доста деца, които се занимават с хокей и по някакъв метод успяхме да вдигнем равнището на хокея последните години, по долните дивизии, не в топ дивизията, имаме в призовата тройка “, добави Миланов.

Хандбалът е измежду федарациите с най-вече клубове у нас, макар това държавата отделя 300 хил лева за този спорт. 

" Стараем се да влезем в тоя бюджет, тъй като както знаете мъчно се намират спонсори в България, няма съществени облекчения за хората, които желаят да дават пари за спорт. С тези пари покриваме държавния състезателен календар, интернационалните участия на националните ни тимове, подготовката, екипировка, наем на офис. Така, че мъчно е, мъчно е “, споделя Теодор Илиев - гл. секретар на БФ " Хандбал “.

Този месец предстои да се изготви нов бюджет, като федерациите от втора и трета категория се надяват да не бъдат подценявани.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР